Prövning – vad är det?

För vem?

Har du läst en kurs specifik eller liknande kurs tidigare i skolan eller tom här hos mig/oss och har ett betyg som av någon anledning behöver/vill förändra. Det kan ju vara så att du behöver höja ditt medel, att utbildningen kräver ett högt betyg i just detta ämnet eller att du inte hade förutsättningarna att infria dina mål sist du läste kursen. Då kan du i ansöka om att för dina kunskaper prövade i en prövning. Detta skiljer sig markant från att läsa kursen via distans då en prövning enbart avser att testa dina kunskaper. När du läser en kurs så finns ju chanser att utveckla kunskaper och sträva mot mål, där bedömningen skall syfta till att ge dig en chans att förbättra kunskaper under kursen.

Hur gör man?

Har du läst en kurs hos oss på NTI så har mest troligt din kommun ett avtal som ger dig rätt att starta en prövning inom ett år efter avslutad kurs. Om du inte tillhör denna grupp så går det alltid att göra en prövning ändå. En prövning är individuellt utformat utifrån dina tidigare kunskaper. Dessa moment skall generellt göras i en prövning:

  1. Starta prövningen, tag kontakt med våra studievägledare så hjälper de dig med detta.
  2. Du får ett startdatum och därmed ett slutdatum eftersom prövningens alla delmoment skall göras inom 5 veckor.
  3. Tag kontakt med läraren och eventuella validering och innehåll läggs upp.
  4. Du lämnar in alla uppgifter, bokar in ett 60 minuters examinerande samtal
  5. Uppgifter rättas och samtal genomförs
  6. Betyget på prövningen sätts.

Vad innehåller min prövning?

Läraren avgör vad en prövning skall innehåll och från det att din prövning är öppnad har läraren 1 månad på sig att hinna rätta dina uppgifter, ordinarie elevers arbete prioriteras alltid. Det som skiljer sig mot att läsa kursen är möjligheten till återkoppling, lärarstöd och komplettering av uppgifter. I en prövning gör du de uppgifter som lärare anger, dessa bedöms och ett betyg sätts i enlighet med skolverkets krav.

Hur gör man när man är anmäld till en prövning?

Första prövningsveckan eller tidigare skall du kontakt mig med information om eventuell validering av tidigare kursinnehåll, såsom intyg på godkänt kursmoment/labbmoment eller annat samt ett validerat betyg, om du inte läst kursen hos oss – då ser ju jag vilka delar du klarat tidigare. Dessa intyg kan du mejla till mig men du skall alltid skicka in originalen till:

Besöksadress: Backenvägen 154
Postadress: 903 62 Umeå
Att: Joakim Bodén

Mitt svar till dig berättar sen om när din prövning avslutas, om inte detta redan framgår på elevsidan och du klickar in och aktiverar din prövning där uppgifter och instruktioner finns. Uppgifterna kommer att finnas på ditt elevrum, klicka på kurslänken på din elevsida, Nu finns två alternativ beroende på vilka kurser du prövar:

  • dessa skickar du till: joakim.boden@nti.se innan prövningens slutdatum
  • om det inte finns en funktion på din kurs där du laddar upp dina svar – då gör du givetvis bara detta innan prövningens slutdatum.

När uppgifterna är bedömda så är det dags att genomföra det muntliga betygssamtalet som avslutar prövningen. Så här funkar betygssamtalet och sen sätts ditt betyg. Det tar upp till 10 arbetsdagar från detta datum tills dess att ditt betyg når kommunen. Tänk på att ett betygssamtal i en prövning kräver 60 minuters betygssamtal, så att du bokar in detta i kalendern.

Du bör vara medveten om följande: du läser inte kursen med tillhörande studieplan och med detta en chans till att få återkoppling till uppgifter och en chans att komplettera delar efter kursens gång. Det du gör är en prövning av de kunskaper du besitter. Vilken bok du väljer att använda spelar därför ingen större roll men eftersom du ser ordinarie läsanvisningar så kan det vara bra att välja ordinarie kurslitteratur. Uppgifterna på prövningen är dock inte kopplad till någon bok. Men om du behöver jobba med övningsuppgifter för att fräscha upp minnet så är den kursboken som ingår i ordinarie kurs ett bra alternativ. Har du läst kursen hos oss tidigare så kan upplägget vara lite annorlunda. Detta reder vi ut så snart du har påbörjat din prövning.

Hur lång tid tar det att få ut betyget då? Klicka in så berättar jag mer om detta.

Kommentera