Svar på vanliga frågor kring kurser på NTI

Dom vanligaste frågorna och svaren finns om du pekar på rubriken så ramlar en rullista ner, posta din fråga om du vill.

Här finns det många svar på en del nybörjarfrågor också: faq NTI-skolan.

4 reaktion på “Svar på vanliga frågor kring kurser på NTI

 1. Caroline Ingvar-Nilsson

  Hej! Jag har två frågor:
  Vad står substratsmängden för egentligen? Är det för varje atom som substratsmängden visar? Säg att substratsmängden är 3 mol. Ex: H2O. Är det då tre mol för varje atom?

  Då jag gör beräkningar med mol och g/mol. Vad ska jag räkna till vilket? För det blir alltså dubbelt så stor massa som svaret visar. Ex väte och syre som ska bli 2H2O.
  M: 36g/mol och n:2mol. För mycket massa!

  1. joakim.boden Inläggsförfattare

   Hej

   1. Substansmängden kan jämföras med kilo eller någon annan storhet. Anges i mol och 1 mol = 6,022 * 10^23 stycken av något. Detta något brukar i kemin som oftast betyda molekyler. 15 mol Mg(OH)2 innehåller alltså 15 * 6,022 * 10^23 stycken Mg(OH)2-molkyler, eller 15* 6,022 * 10^23 stycken Mg och 2 * 15 * 6,022 * 10^23 stycken hydroxidjoner (OH).

   2. Molmassan = g/mol, (inte g/2 mol) Vatten väger ~18 g/mol (två väteatomer som båda väger 1 g/mol och en syraatom som väger 16 g/mol – detta blir 2*2+16). Har du 2 mol vatten väger detta 32 gram.

   Besvarar detta din fråga? Om inte klicka in här: http://www.khanacademy.org/video/the-mole-and-avogadro-s-number?playlist=Chemistry

 2. Ann Johnson Netzell

  Hej!
  Jag har inte möjlighet att titta på filmerna i Biologi 1-kursen. Jag har inte Adobe Flash Player i rätt version och kan/får ej ladda upp detta på min dator (jobbdator). Hur kan jag få tillgång till dessa filmer och övrigt material som ev kommer att kräva detta?

  Med vänlig hälsning

  Ann Johnson Netzell

  1. joakim.boden Inläggsförfattare

   Hej Ann

   Vilka filmer är det du inte kan titta på? Är det filmerna som tillhör den virtuella läroboken så måste jag nog be dig att ta kontakt med Gleerups och se ifall du kan få videorna i annat format.

   Vänligen

   Joakim

Kommentera