Hur pluggar man på distans?

 

Du har valt att studera på distans vilket innebär ett stort eget ansvar. Du har givetvis tillgång till en planering och stöd från mig, men huruvida du följer din planeringen är helt upp till dig. Vad kan vara bra att veta då? 10 saker som gör det enklare att klara kursen:

•    Läs inte boken som en novell. En lärobok måste du använda och jobba med. Du behöver kolla på bilder, förstå eller fundera kring begreppen, räkna på exemplen och känna att dessa lösningar är logiska och förklaringarna är rimliga. Det du lär dig utantill kommer inte att ge dig verktygen att lösa problemen som du stöter på senare i kursen.
•    Jobba med övningsuppgifterna i boken, räkna dom bara inte eller besvara dem inte bara med begreppsförklaringar tagna från boken utan försök att förstå beräkningarna eller resonemangen. Ställ alltid frågorna varför och hur för att tvinga dig att fördjupa problematiseringen i frågan. Facit finns i boken och i kemin finns lösningsförslag under kurstillbehören på kurssidan.
•    Ring till din lärare om du hakar upp dig på någon konstig förklaring i boken eller fastnar på någon av övningsuppgifterna. Vi kan förhoppningsvis räta ut ditt frågetecken till ett utropstecken.
•    Gör en egen plan för dina studier så att du känner att din studietid blir optimal. Hur mycket tid just du behöver lägga ned på dina studier för att hänga med är svårt för mig att säga. Vi räknar dock med att du studerar minst 40 timmar varje vecka om du läser på heltid – men som sagt, detta är väldigt individuellt.
Extra för er som söker högre betyg: Använd dig av fler läroböcker än kursboken, varför? Jo – då får du chansen att få samma begrepp eller fenomen förklarat på olika sätt samt att du får tillgång till fler övningsuppgifter.

 

Och lite tips på hur man ska jobba med boken:

  1. Skapa dig gärna en överblick över innehållet innan du börjar läsa ett område. Bläddra igenom området och kolla på bilder och överskrifter.
  2. Läs ett lagom långt område och gör minnesanteckningar. Skriv ner begrepp som du inte förstår och kolla upp dessa.
  3. Jobba med övningsexempel som finns i din text till just detta område – dessa skall du förstå! Gör du inte det så måste du ringa och fråga mig – annars vet jag inte hur jag kan hjälpa er efter vägen.
  4. Jobba med övningsuppgifterna, jämför med facit – RING om du kör fast.
  5. Kolla igenom dina minnesanteckningar och komplettera dessa så att de blir förståeliga inför steg 7.
  6. Börja på nästa ”korta” delområde.
  7. Repetera – läs anteckningar, jobba med andra böckers uppgifter, berätta för någon så du tvingas inse vad du har dålig koll på eller gör annat minnesstöd – rita eller gör ramsor. ”Sy ihop säcken”.

Det är nog bra att veta att du som läser på heltid får räkna med minst 7–8 timmars studier per dag, 50% – 3,5–4 timmars studier per dag och 25% – 1,5–2 timmars studier per dag. Börjar du halka efter så meddela mig i tid. Jag är inte farlig och lovar er att ni kommer att förstår mer kring era ämnesrelaterade funderingar efter ert samtal till mig.

Bästa tipset: Kämpa hårt, lägg ner tillräckligt med tid och jobba på sätt sätt.

 

/Joakim

2 reaktion på “Hur pluggar man på distans?

  1. Pingback: Välkommen till elevbloggen | Naturrutan

Kommentera